A legfőbb szempont, a biztonság! Ennél fontosabb nincs! Először mindenki aggódik, amikor felmerül ez a kérdés, de lássuk, mik is a teendők?

Milyen feltételekkel lehet jogosítványa

Minden attól függ, hogy hány éves gyerekről van szó, hol szeretne motorozni, országúton, vagy pedig versenyszerűen, és hogy van-e már minimális tapasztalata?!

Hivatalos motoros jogosítványa, a 14. életévét betöltött személynek lehet, ez maximum egy 50cm3  segédmotort jelent! Ez a kor előtt nem szerezhet jogosítványt, csak a tanulást kezdheti el, vizsgát, akár aznap is tehet, amikor betölti a 14. életévét. Persze az más, ha versenyezni szeretne, vagy pedig csak egy motoros pályán hobby szinten kétkerekűzni.

Fontos, a megfelelő viselet

Mindegy, milyen motoron fog menni, a fontos, hogy megfelelő ruházata, bukósisakja legyen!

A ruházatot illetően, lehet már egészen kicsi gyerekeknek is mindenféle öltözéket vásárolni. Motoros nadrágot, kabátot, csizmát, de még kesztyűt is. Mindenki megtalálja a neki megfelelő nagyságút, neki tetszőt!

A bukósisakokat illetően is elég széles a paletta.  Ezt a továbbiakban részletezem majd.

Milyen bukósisakot válasszak

A gyerek bukósisakok között is akad azért választék. Sok fontos szempontot kell néznünk. Mindenképpen zárt sisakot vásároljunk, és olyan sisakot, ami a gyereknek kényelmes, hozzá illő, hiszen folyamatosan használnia kell, és ha nem tetszik, tudjuk jól, ismerve őket, hogy ha csak lehet, nem fogják hordani.

Mindenképpen könnyű sisakot válasszunk, hiszen az ő fejüknek, testüknek egy nehéz sisakot tartani, elég megterhelő.

Ha ajándékba szeretnénk sisakot vásárolni, a fej kerületét kell lemérnünk, hogy pontosan illeszkedjen a fejére. A kerületet, a fül feletti részen kell mérni, mert itt a legszélesebb a fejünk. De így is, ha tehetjük, olyan helyről vásároljunk, ahol, ha lehet, kicserélhetjük egy másikra.

Fontos, hogy a belső része kivehető, könnyen tisztítható legyen. A mostani modern bukósisakoknál már figyelnek erre is, így csak kivesszük a helyéről, és csak kimossuk. A gyártók figyelnek a szellőzésre is, hiszen a gyerekek feje hamarabb beizzad a sisak alá.

Mindenképpen szánjunk rá pénzt a motorvásárlás mellett, hogy megfelelő gyerek bukósisakot vásároljunk gyermekünk szánára.