21. századunkban már akkor a jólét, hogy az embernek nincs más szerepe csak a fogyasztás. Nemes egyszerűséggel ehetünk bármelyik évszakban, bármiféle gyümölcsöt, mert nincs akadálya. Ha besétálunk egy közértbe, már az életterünk minden területére tudunk valamit vásárolni, nem kell három másik üzletet felkeresni, hogy ha kenyeret veszek, fogkrémet is tudjak. Minden megtalálható egy helyen már hatalmas választékban, de azért jó, hogy bizonyos dolgokhoz nem tudunk hozzájutni egy hipermarketben. Gondoljunk csak bele, ha netán fog implantátumot szeretnénk vásárolni, akkor hogy döntsük el, hogy számunkra melyik szükséges.

Szerencsére nem hatalmas bevásárlóközpontokban kell egyedül bevásárolnunk, ha fogászati kérdésről van szó. Ha ez ember tájékozódna, használja az internetet, mert annál gyorsabb információhoz jutás nincs. Főleg, ha egy fogászat a saját oldalán ad leírást a műveleteikről, akkor úgy még jobb, mert ha tudjuk, mit akarunk, tudjuk hol is csináltassuk.

Napokban botlottam bele egy rendkívül kedves és szakszerű fogorvosi oldalba. Egyszerűen nem tudtam nem böngészni, mert mindig olyan kérdést vetettek fel, ami miatt muszáj volt tovább olvasnom. Ennek az lett a vége, hogy eléggé képbe kerültem az implantátum témakörével kapcsolatban.

Tudta, hogy a titán-ötvözetekből és cirkóniumból készülnek a műgyökerek?

Ezeket kétoldalú csavarnak lehet elképzelni, aminek az egyik vége a csontba rögzít, a másikon pedig van a kívánt fog. Ez teszi lehetővé, hogy az árakkal is lehessen játszani. Mint minden termék, a mai világban létezik jó és silány minőségben, ez nagyban függ, hogy milyen anyagból készül. Az ember nem szokott az egészségével játszani, ezért ha fogbeültetésre adja az ember a fejét, vagy csak az élet úgy hozta, nem érdemes a legolcsóbbat választani. Sőt, ha valami túl olcsó az legyen gyanús, hogy valami nincs teljesen ott rendben vele. Nem érdemes többször fizetni egy kezelésért, ha picivel drágábban tartósat tudnak alkotni, mert sokszor nem is a szakemberen, hanem az alkatrészen múlik. Fog implantátumot szinte mindenki kaphat. Gyerekeknél nem ajánlott, hisz még a fejlődő szervezet növésben van. Érdemesebb idősebb korban beültetni, de csak akkor, ha nincs valami nagyon speciális betegség, fertőzés, ami ezt meggátolhatja.

Szem előtt kell tartani, hogy ha az ember egy szakrendelést vesz igénybe, merjen kérdezni. Amíg egy boltban, szépen nézelődik és elolvassuk az ismeretlen termék adatait, addig egy fogászatnál, merjünk kérdezni, mert buta kérdés nincs, csak cselekvőképtelen ember. A kérdéssel időt spórolhatunk meg magunknak, mert egy rendes fogászatnál szívesen tájékoztatják az embert. Mind a két fél érdeke, a kommunikáció, mert elkerülhetőek a későbbi félreértések.

Bátran éljünk fogyasztói életet, vásároljunk, de csak tudatosan és felelősséggel!